John Donne (1572-1631)

Medytacje i Alembik śmierci

Nie ma człowieka, który byłby wyspą, sam z siebie ulepiony… Medytacje Johna Donne’a (ang. Devotions upon Emergent Occasions) zostały napisane pod wpływem doświadczenia granicznego, jakim była ciężka choroba przebyta przez poetę w końcu 1623 roku. W tym arcydziele literatury religijnej Donne podejmuje na nowo problematykę chrześcijańskiej śmierci, cierpienia i odkupienia. Jest to utwór, w którym wyobraźnia artysty i jego teologiczne wykształcenie splatają się w niepowtarzalny sposób. Swoistym dopełnieniem tekstu Medytacji jest kazanie pogrzebowe autora z 1631 roku zatytułowane Deaths Duell (w polskim przekładzie: Alembik śmierci), które umierający na raka żołądka Donne osobiście wygłosił a także zaplanował jako pośmiertną edycję, mającą upamiętnić jego osobę i wyrazić nadzieję poety na zmartwychwstanie. Oba utwory wraz z komentarzem krytycznym i wstępem można teraz pobrać w formie jednego wygodnego pliku pdf z zakładkami

John Donne Medytacje i Alembik śmierci wraz ze wstępem